Úvod » Léčivé byliny a houby sušené » Kopr - plod 100 g Ex Herbis
Plody kopru (Anethum graveolens) jsou ceněnou surovinou v kulinářství, bylinné terapii i tradičním využití v domácí výrobě.
Sušené plody jsou bohaté na aromatické silice a další aktivní látky, díky nimž mají charakteristickou vůni a chuť.
Aktivní látky v plodech kopru
Silice (karvon, limonen, myristicin, apiol) – odpovědné za typické aroma a chuť.
Flavonoidy – přírodní antioxidanty přispívající k ochraně rostliny.
Kumarinové sloučeniny – přirozené látky přítomné v některých bylinách.
Třísloviny a slizové látky – přispívají k textuře a dalším vlastnostem kopru.
Možnosti využití plodů kopru
Koření do jídel – tradiční přísada do nakládané zeleniny, omáček a pečiva.
Výroba tinktur a macerátů – extrakce účinných látek do alkoholových nebo olejových základů.
Aromaterapie a relaxační koupele – díky obsahu silic.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu nebo v herbáři.
Pokud potřebujete poradit, jsme Vám k dispozici na chatu.
Semena kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápník, fosfor a mnoho dalších minerálních látek.
Žvýkání koprových semen způsobuje sladší dech.
Způsob použití: polévkovou lžíci lehce podrcených semen zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat.
Pijte až 3 x denně podle potřeby.
Tip: sežvýkejte pár semínek pro osvěžení dechu
Balení 100 g
Surovina pro přípravu bylinného nálevu.
VÝROBCE: | Rosby Czech s.r.o. Na_Bělidle 64/3 Praha 5 |